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調理加工後のアスパラガス食物繊維のアマランス毒性阻止効果について
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/1295
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/1295b2e60384-14f0-40c7-9975-752bc856db44
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 調理加工後のアスパラガス食物繊維のアマランス毒性阻止効果について | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The protective effects of dietary fiber prepared from raw and cooked asparagus on amaranth-toxity in rats | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00218046 | |||||
著者 |
小林, 祐子
× 小林, 祐子× 知地 英征× 有塚 勉× KOBAYASHI, YUKO× CHIJI HIDEYUKI× ARITUKA TSUTOMU |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子短期大学 家政科 調理学研究室 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学 人間生活学部 食品機能学研究室 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 日本甜菜製糖株式会社 総合研究所 | |||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 論文 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 1. 調理加工後のアスパラガス食物繊維の栄養生理作用をみるために,食用色素アマランスの大量投与による成長抑制の改善効果を調べた。2. Wistar系雄ラットを5種類の飼料で4週間飼育し,体重増加,飼料摂取量,臓器重量を調べた。飼料は,25%カゼイン基本飼料,基本試料にアマランスを5%添加した飼料,アマランスを添加した飼料に生および炊めた,あるいはゆでたアスパラガスから調製した食物繊維を5%添加したものの5種類を用いた。3. 4週間後の体重増加は,アマランスだけを添加した群では,25%カゼイン基本飼料群に比べ,有意に低く,アマランスによる成長抑制が認められた。アマランスと食物繊維を添加した群では改善され,食物繊維添加の効果が現れた。4. 臓器の重量%は,アマランス添加群で,胃,小腸,盲腸の消化器の肥大が認められ,肝臓の値は低くなった。いずれの臓器も,食物繊維を添加した群では回復する傾向がみられた。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The protective effects of dietary fiber prepared from raw and cooked asparagus on amaranth-toxity in rats. YOKO KOBAYASHI (Laboratory of Cookery, Department of Home Economics, Fuji Women's College, Ishikari-cho, Hokkaido 061-32), HIDEYUKI CHIJI (Laboratory of Food Biochemistry, Department of Food Science and Human Nutrition, Faculty of Human Ecology, Fuji Women's College, Ishikari-cho, Hokkaido 061-32) and TSUTOMU ARITUKA (Research Center, Nippon Beet Sugar Manufacturing, Obihiro, Hokkaido 080). The benefical effects of dietary fiber (DF) on the growth of weanling rats fed toxic doses of amaranth (Food & C Red No.2; Am) were investigated. The DF sources were prepared from raw, fried and boiled asparagus. DF in asparagus after cooking showed an alleviative effect similar to that in raw asparagus on the amaranth-toxity in rats. The concurrent feeding of DF irrespective of its source ameliorated the low food efficiency in rats fed the Am diet for 4 weeks. Also, the weight of tissues as physiological and nutritional parameters was measured a t the end of the experiment. The hypertrophy of the stomach, the small intestine and the cecum in rats fed the Am diet was improved by feeding simultanously DF and reached the weight of normal tissues in rats fed the basal diet without Am. The concurrent feeding of DF alleviated the atrophy of the liver in rats fed the Am diet. | |||||
書誌情報 | 巻 30, p. 11-15, 発行日 1992-12-01 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 4 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00006968594 |