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食事療法の歴史的意味 : 序説
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/247
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/247d28f05ce-9b05-43fa-9f2b-f66aca5f1b7c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 食事療法の歴史的意味 : 序説 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Historical significance of nutritional therapy : an introduction | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11520347 | |||||
著者 |
藤井, 義博
× 藤井, 義博× FUJII, YOSHIHIRO |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科人間生活学研究科食物栄養学専攻 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Food Science and Human Nutrition, Faculty of Human Life Science, and Division of Food Science and Human Nutrition, Graduate School of Human Life Science, Fuji Women's University | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 17世紀に始まった医学・医療の科学化は、医療さらには患者ケアの枠組み(パラダイム)の変革をもたらした。その結果、食事ケアは現代の患者ケアの枠組みの中にしっくりと嵌らなくなっている。古代ギリシャにおいては、食事療法は生活の仕方そのものと直結していた療法であり、また食事の仕方そのものが生き方と等価であったと推察される。古代ギリシャ・ローマ以来の医療の伝統であった医療の3本柱、すなわち養生(よい生き方)、外科療法、薬物療法は、アンブロワーズ・パレの生きた16世紀にも継承されていた。フローレンス・ナイチンゲールは、西欧の伝統的な考え方である良い生き方(bonne maniere de vivre)と直結する食事ケアがナースの大切な任務として再認識していた。道元は、典座が修行僧たちのために行なう食事ケアにおいて献身性と観察を要求した。日本のように発展を完了した国においては、社会的目的とこころ(魂)の栄養という食事の高次の目的が、基本的必要性としての食事の目的とともに大切である。そして、栄養士や管理栄養士の卵達の教育は、まず食事の目的を考えることから始めることが必要である。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Nutrition care has slipped out of the modern paradigm of patient care as a result of the paradigm shift in medical treatment and care that has been prepared since the start of the scientific medicine in the 17th century. In the classical Greece, nutritional therapy was a therapy directly linked with a good way of life, and a way of nutrition was equal to a way of living. As reported by Ambroise Pare, surgeon in the 16th century, the three components of medicine of the classical Greece and Rome : dietetics (a good way of living), surgery and pharmacotherapy were practiced as professional medicine. Florence Nightingale recognized that nutrition care was directly linked with a good way of patient life, and was an important responsibility of "nurses". Zen Buddhist Dogen required devotion and observation of Tenzo (nutritional care provider in the Zen monastery) in his nutrition care for student monks in the Zen monastery. In a developed country such as Japan, higher goals of nutrition such as the social goal and the nutrition for the soul are of importance besides basic goals for nutrition, and education of prospective dietitians is required to begin with thinking the goals of eating. | |||||
書誌情報 | 巻 40, p. 7-12, 発行日 2002-12-25 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 4 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00004724379 |