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アイテム
栄養教育のための食習慣判断指標の構築
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/312
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/3128a1c3edb-dec3-4a6b-9624-413a587f5d7e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 栄養教育のための食習慣判断指標の構築 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Development of Food Usage Judgment Index (FUJI) for nutritional education | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11520347 | |||||
著者 |
八島, 絵美
× 八島, 絵美× 藤井 義博× YASHIMA, Emi× FUJII Yoshihiro |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科人間生活学研究科食物栄養学専攻 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 本研究の目的は、栄養教育に応用するために、栄養の多次元的必要性(生理的必要性、安全の必要性、帰属の必要性、尊敬の必要性、自己実現の必要性)を評価する新しい尺度を開発することであった。本研究は、以下3つの順番で実施した;(1)57の質問項目からなり、5段階リカートスケールを用いた自己記入式質問票の開発。(2)467名の札幌の小中学校あるいは北海道内の病院において実働している栄養士を対象とした調査票の郵送。(3)因子分析による6因子の同定と解釈:第一因子(ストレス解消型食事因子)、第二因子(アンバランス型食事因子)、第三因子(健康維持型食事因子)、第四因子(ウェルネス志向型食事因子)、第五因子(やせ志向型食事因子)、そして第六因子(自己実現型食事)。今回の探索的因子分析により、食習慣を評価する43項目からなる自己記入式質問票である食習慣判断指標Food Usage Judgment Index(FUJI)が構築された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The goal of this study was to develop a new instrument for nutritional education that could assess multi-dimensional needs of nutrition : physiological, safety, love, esteem, and self-actualization needs. The studies were made following three steps : (1) Development of a self-reported questionnaire composed of 57 items with a 5-point Likert-type scale. (2) Mailing of the questionnaire to 467 dietitians practicing either in elementary schools or junior high schools in Sapporo or in hospitals in Hokkaido. (3) Identification of six factors by exploratory factor analysis and their interpretation : factor 1 (meal as stress reliever), factor 2 (unbalanced meal), factor 3 (fitness-oriented meal), factor 4 (wellness-oriented meal), factor 5 (slimness-oriented meal), and factor 6 (meal as self-actualization). The present exploratory factor analysis yielded Food Usage Judgment Index (FUJI), a self-reported questionnaire with 43 statements that could assess food usage patterns of respondents. | |||||
書誌情報 | 巻 44, p. 13-30, 発行日 2007-03-31 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 4 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00004724430 |