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アイテム
リン酸架橋でん粉のラットにおける脂質代謝改善作用
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/393
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/393d449cfda-dd01-45d5-8641-73b35e4f5209
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00007044610.pdf (463.1 kB)
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | リン酸架橋でん粉のラットにおける脂質代謝改善作用 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effect of distarch phosphate from potato starch on lipid metabolism in rats | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11520347 | |||||
著者 |
福田, 絵里
× 福田, 絵里× 山本 和夫× 福島 道広× 西村 直道× 知地 英征× FUKUDA, Eri× YAMAMOTO Kazuo× FUKUSHIMA Michihiro× NISHIMURA Naomichi× CHIJI Hideyuki |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 帯広畜産大学地域共同研究センター | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 帯広畜産大学食品科学ユニット | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 名寄市立大学保健福祉学部栄養学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科藤女子大学大学院人間生活学研究科食物栄養学専攻 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | We investigated the effect of raw distarch potato starch (DPS) on lipid metabolism in rats. Rats were fed a 60% sucrose diet (control) and or one of 3 test diets containing 100 g/kg of DPS, native potato starch (NPS) or alkali-treated starch (ATS). DPS, NPS, and ATS contain 837 ppm, 818 ppm, and 818 ppm of phosphorous, respectively. There were no differences in final body weight among the rats fed the control, NPS, ATS, and DPS diets for 4 weeks. Rats fed the DPS diet had significantly smaller epididymal and perirenal fat pads than did the control rats (P<0.05). We also found that rats fed the DPS and NPS diets had significantly lower plasma triglyceride levels than did the control rats. Lower hepatic triglyceride concentrations were also seen in the DPS-and ATS-fed rats (-47 and -50%, respectively)compared to the controls. From these results, DPS, NPS and ATS can be seen to affect lipid metabolism in rats, with the greatest effect seen in the DPS group. The digestion of distarch phosphate of potato origin in the small intestine is suggested to have a large effect on the above mechanism. | |||||
書誌情報 | 巻 48, p. 77-84, 発行日 2011-03-01 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 12 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00007044610 |