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アイテム
ドリアン(Durio zibehinus Murr.) 種子の加熱による抗酸化性およびポリフェノールの変化と主要な活性物質
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/419
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/419b49877fa-15ec-4f26-a80b-63a20d6a99df
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ドリアン(Durio zibehinus Murr.) 種子の加熱による抗酸化性およびポリフェノールの変化と主要な活性物質 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The main active constituents of durian seeds and changes in DPPH radical-scavenging activity and total polyphenol content after heat treatment | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11520347 | |||||
著者 |
松坂, 裕子
× 松坂, 裕子× MATSUSAKA, Yuuko |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学人間生活学部食物栄養学科 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 可食部(果実)に比べてポリフェノール含量および抗酸化能が高かったドリアン種子に含まれるラジカル消去活性物質の単離および加熱による変化を調べた。1) パンヤ科のドリアン種子のメタノール抽出物の抗酸化性をDPPHラジカル消去活性を指標に測定したところ、酢酸エチル可溶性画分に高いラジカル消去活性がみられた。酢酸エチル可溶性画分より、逆相HPLC により、活性物質として、(-)-エピカテキンを同定し、さらに分取TLCおよび質量分析により、プロシアニジンB2を同定した。両者は既知物質であるが、ドリアン種子の成分としては初めての報告である。2) ドリアン種子は加熱することで食することができるので、加熱温度による抗酸化性の変化を調べた。その結果、一般の加熱温度では、十分にポリフェノール含量およびDPPHラジカル消去活性を保持できることが明らかとなった。3) 従来大部分が廃棄されているドリアン種子の天然抗酸化剤としての有用性が示唆された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Total polyphenol contents and antioxidative activities of the non-edible parts, seed and peel, of durian were analyzed and compared with that of edible parts. The antioxidative activities were evaluated based on the ability of the fruit extracts (seed, peel and pulp) to scavenge DPPH radicals. Among them, durian seed showed the highest antioxidant potential on the basis of DPPH radical-scavenging assays. Total polyphenol content and DPPH radical-scavenging activity of the durian seeds after heat treatment were maintained at 90~100% relative to the control (before heat treatment). The main active constituents of durian seeds determined by HPLC were (-)-epicatechin and procyanidin B2, both of which showed high radicalscavenging activity. (-)-Epicatechin and procyanidin B2 may, therefore, contribute to the antioxidant capacity of durian seeds. The use of durian seeds could, therefore, serve as a significant source of antioxidants. | |||||
書誌情報 | 巻 49, p. 71-75, 発行日 2012-03-31 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 10 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00007823828 |