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  1. 本学紀要類
  2. 藤女子大学・藤女子短期大学紀要. 第II部
  3. 23

トマト施肥条件と化学成分

https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/1217
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/1217
c183027b-0cc3-478b-b69e-8bb40fbbaef6
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00006968501.pdf KJ00006968501.pdf (283.9 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2016-08-22
タイトル
タイトル トマト施肥条件と化学成分
タイトル
タイトル The taste of ripening tomatoes at different fertilizations
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00218046
著者 松坂, 裕子

× 松坂, 裕子

WEKO 1771

松坂, 裕子

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MATSUSAKA, YUKO

× MATSUSAKA, YUKO

WEKO 1772

en MATSUSAKA, YUKO

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著者所属(日)
値 藤女子短期大学 家政科 食品・栄養学研究室
記事種別(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 論文
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 トマトの味と化学成分の関連を明らかにする目的で,施肥条件の著しく異なるトマト,標準施肥(S区),窒素過多(N区),リン酸過多(P区),カルシウム過多(Ca区)の登熟中の化学成分を分析した。1.滴定酸度の変化はどの区でも大差がなかった。2.Ca区の還元糖量は他の3区に比べて低く,還元糖量に対するケトース量の比率も低かった。食味も明らかに劣った。3.L-グルタミン酸はどの区でも登熟に伴って相加したが,γ-アミノ酪酸はS区で減少し,N区,P区で変化が少なく,Ca区で増加した。従って,L-グルタミン酸/γ-アミノ酪酸の比は,S区で登熟に伴う増加が大きかった。食味はS区が一番良好であった。4.トマトの食味には還元糖とL一グルタミン酸/γ-アミノ酪酸の比が関係すると考えられる。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 The taste of ripening tomatoes ,at different fertilizations. YUKO MATSUSAKA (Laboratory of Food and Nutrition, Fuji Women's College, Sapporo, Hokkaido 001). Tomatoes, grown at four different fertilizations, were examined for their taste and chemical composition. The tomatoes grown with excess calcium were tasteless and contained less reducing sugars and ketoses than others. L-Glutamic acid in the tomatoes increased during ripening in all cases. In the tomatoes at standard fertilization, which were most delicious, γ-aminobutyric acid decreased during maturation. When there was an excess of nitrogen it decreased only slightly. The ratio of L-glutamic acid to γ-aminobutyric acid in the former was larger than in the latter. The ratio in the tomatoes at excess phosphorus and excess calcium was also smaller than in those at standard fertilization. These results show that reducing sugar contents and the ratio of L-glutamic acid to γ-aminobutyric acid have an effect on the taste of tomatoes.
書誌情報 巻 23, p. 35-41, 発行日 1985-12-01
表示順
内容記述タイプ Other
内容記述 3
アクセション番号
内容記述タイプ Other
内容記述 KJ00006968501
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