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アイテム
末期がん患者の食事摂取状況と食事援助
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/1387
https://fujijoshi.repo.nii.ac.jp/records/1387d63fe601-a561-4ab4-9bb7-7e89c70705fa
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00006968714.pdf (368.9 kB)
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 末期がん患者の食事摂取状況と食事援助 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Nutritional behavior 'of patients with terminal cancer and their nutritional support | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00218046 | |||||
著者 |
小熊, 真理
× 小熊, 真理× 藤井 義博× OGUMA, MARI× FUJII YOSHIHIRO |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学 人間生活学部 臨床栄養学研究室 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 藤女子大学 人間生活学部 臨床栄養学研究室 | |||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 論文 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 末期がん患者のほとんどが訴える食欲不振は,患者はもとより患者家族にとっても医療従事者,介護従事者にとっても大きな悩みの種である。緩和ケアと食事ケアを受けている5名の末期がん患者の食事摂取タイプについて死亡の当日まで観察した。その結果,彼ら/彼女らの食事摂取状況は3つのタイプに分類され得ることが判明した。食事摂取タイプ1は,末期病状が急変するまで安定した食事摂取する場合。食事摂取タイプ2は,摂取量の増減を繰り返しながら全体として徐々に減少する場合。食事摂取タイプ3は,末期病状が急変するまで経管栄養にて毎日同じカロリー,量を摂取する場合。いずれのタイプでも,これら5名の末期がん患者は,死亡の数日前まで,なかには死亡当日まで食事摂取が可能であった。以上の結果は,末期がん患者に質の高い食事ケアを提供するためには,患者のQOLの向上を目指して,医療・介護従事者と栄養士との緊密な連係プレイが必要であるという考えに矛盾しない。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Nutritional behavior of patients with terminal cancer and their nutritional support. MARI OGUMA and YOSHIHIRO FUJII (Laboratory of Clinical Nutrition, Department of Food Science and Human Nutrition, Faculty of Human Life Science, Fuji Women's College, Ishikari, Hokkaido 061-3204). Anorexia and a distaste for food, which are common in patients with terminal cancer, are a source of anxiety for the patients, the patient's family, and the medical and nursing staff. The eating pattern of five patients with terminal cancer, who were under palliative and nutrition care, was observed until the day they died. We found that their nutritional behavior could be grouped into three types: type 1, stable eating until a sudden aggravation of their terminal illness; type 2, gradual wveral decrease in food taking with time with daily fluctuation in the amount tken.; type 3, constant food taking through tube feeding until a sudden aggravation of their terminal illness. In any type of the nutritional behavior, all the patients observed could take food until a few days before they died or the very day they died. The results are compatible with an idea that providing high-quality nutrition care for the patients with terminal cancer requires the close collaboration of the medical and nursing staff, and the dietitian towards the improvement in the quality of their life. | |||||
書誌情報 | 巻 37, p. 71-76, 発行日 1999-12-01 | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 7 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00006968714 |